Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Poslední zvonění

Ptát se PROČ a odpovídat PROTOŽE je důležité, ale jen do určité fáze, dříve nebo později musíme dojít k onomu JAK, jinak bychom se mohli ptát donekonečna se stejným zdůvodněním protože.  Je třeba uvařit oběd, PROTOŽE jinak by byla rodina hladová. JAK jej uvařit? No nejlépe na plotně. Omlouvám se, tyto otázky jsou důsledky původního povolání programátor-analytik. Počítačů tehdy bylo málo, strojového času taky, tak jsme "ladili" převážně na papíře. Proč titulek "Poslední zvonění", přece  jako ono zvonění před maturitou. ________________________________________________________________________________

Připadá mi, že jsme také někde u toho posledního zvonění, někdo nastupuje do praxe, jiný na vysokou školu. Po letech studíí se postupuje dál, snad. Jsme v podobné situaci, je čas zjistit co nás teorie naučila pro praxi. Zda budeme pracovat týmově nebo každý sám ukáží následující měsíce. Lovím v paměti, jak jsme tehdy ty systémy tvořili. Bylo více řešitelských týmů a tak každý měl své téma, úkol. Spolupráce týmů byla běžná, nebyl důvod si házet klacky pod nohy, výsledek byl společný, funkční systém. Tolik úvodem. 

Hlavní je vědět, co řešit. Měli jsme například projekt "Integrovaný informační systém", nebylo to lehké sousto, občas někdo tým opustil, odpadnul, dlouho jsme nevěděli co název znamená a styděli jsme se zeptat jeden druhého, vygooglovat to ještě tehdy nešlo. Byl to vlastně trochu Baťův systém ale to jsem zjistila až nedávno, celý byl pod systémem EC 1033 s napojenými TNS po celé fabrice, tehdy s.p. 

Dnes, v systému demokratického státu řešíme obdobně jednotlivé subsystémy, za účelem jeho vylepšení a posunu k vyspělejší demokracii. V rámci systému jsou subsystémy a jednotlivé úkoly. Kdo byl aktivní od prvního zvonění, měl tu výhodu, vybrat si úkoly dle toho, co mu sedí. Samozřejmě, že je třeba řešit v rámci celku, státu více úkolů. Úvod dostatečně vysvětlil, že jednak nemá smysl řešit stylem všichni mluví do všeho a nemá smysl si brát více práce, než se zvládne. Tak i náš tým KCO hodlá řešit:

1. Chudoba

2. Nezaměstnanost

3. Důchody

4. Funkční a logické zákony. Toto však je spíše pracovní pomůcka, prosředí.

Ladíme ono prostředí, kde bude možné toto realizovat, provozovat a z "papírového ladění" převést do praxe. Jedno z nejtěžších věci je, návrh předložit stručně a srozumitelně. Od toho kdysi bývaly koordinační porady. Odborník technik musel umět svůj úkol představit tak, aby mu rozuměl například odborník účetní a naopak.

Jen začněme dříve než přijde totální zmar. Komentátorka v televizi pravila nad "novinkami" z Ukrajiny: "Na nepokoje doplácejí obyčejní lidé ..". Začíná dělení na obyčejné a neobyčejné lidi. Záleží kam to dotáhli ti neobyčejní a co na to normální člověk, normální lidé, když už se musíme takto segregovat.

Dostali jsme se k závěru a zde je opět třeba položit otázku PROČ? Protože takto to dál nejde. Problémy, kterými prochází naše země a nejen ona, je tolik a jsou tak závažné, že nemá smysl je pouze vyjmenovávat a říkat PROTOŽE. Je potřeba vědět JAK a PROČ.

Krize je především výsledek morálního úpadku. JAK ji tedy překonat? Přestat se věnovat jen navýšení HDB pásovou výrobou a montovnami, výrobou automobilů a stavbou bytů. Posílit HDP i na poli zcela jiném, morálního růstu. JAK? Bude to souviset s oním: "Krizí se musíme proinvestovat" a také s tím, co je nejlepší investice. Více snad příště, podrobněji v článcích minulých. Nakonec spousta lidí kolem nás to dělá, chce to jen propojit jako ty úkoly, co nakonec vytvořily funkční systém.

Závěr: Nejlepší investice je sám do sebe, v našem případě stát do státu, lid do lidu. Také investice do vlastního vzdělání a rozvoje podnikání. Nepůjde tedy o vzdělání pro vzdělání a podnikání pro pouhý zisk. Zisk bude "imaginární", jen tak všichni, stát i "obyčejný lid" získají, vyjdou z krize. Dobře se budou mít všichni, protože lidé se nemají segregovat. Lidé mají žít tak, JAK nejlépe dovedou. A končíme opět u JAK :-))

Zdůvodnění: Ke článku mně inspirovaly citáty Tomáše Bati a Alberta Einsteina, zároveň však i dění na Ukrajině, Sýrii, Venezuele a dalších zemích, zpráva v TV, že při nepokojích (mimo Evropu) přišla o život osmiletá dívenka a další o čem slyšíme a denně toho přibývá. Lidé mají tvořit ne bořit. 

"Pokud to neumíš vysvětlit jednoduše, nerozumíš tomu dostatečně dobře". Albert Einstein

"Příčinou krize je morální bída. To čemu jsme zvyklí říkat hospodářská krize je jiný výraz pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je důsledek". Tomáš Baťa

__________________________________________________________________________________

Co je iniciativa KCO, stučné vysvětlení: Máme 4 základní body, 1-svoboda občana, 2-lidská práva, 3-vyspělá demokracie, 4-bohatý stát.  Body 1-3 zajistí bod 4. Body 1 a 2 zajistí aby terorismus, nacionalismus ani žádný jiný -ismus nezpůsobil opakování chyb historie. Bod 3 je předpokladem abychom dokázali žít jeden vedle druhého,  zemi s 10,5 mil obyvatel, ve vyspělém, kulturním státě.  

Samozřejmě že každý z oněch bodů je studování nebo psaní tisíce stran, není účelem psát romány, vše nám odkázali naši předkové, o mnohém jsou filmy a písně, které denně slýcháme. Jde o to, zda život má být zmar nebo raději báseň.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdenka Wagnerová | neděle 23.2.2014 21:38 | karma článku: 7,81 | přečteno: 855x
  • Další články autora

Zdenka Wagnerová

Ve stavu beztíže - galerie SOKOL

Vydali jsme se na vernisáž fotografií Jana Jirkovského v Galerii SOKOL. Návštěvu jsme spojili s poznávání Prahy i naší historie, převážně spjaté se sokoly, jejich činností sportovní, hrdinskou a bojovou nevyjímaje..

21.1.2024 v 19:05 | Karma: 4,90 | Přečteno: 126x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Kam jdou ty mašiny aneb B7 roku 2023

Vítěz B7 2023 na otázku v cíli jaké to bylo odpověděl: "Masakr". Osobně jsem se B7 účastnila podruhé jako "divák", tj. na pohyblivých stanovištích jsem morálně podporovala dceru. Takový nezapomenutelný zážitek a skvělá atmosféra.

3.9.2023 v 16:16 | Karma: 15,62 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Dva dny dovolené před dovolenou

Jedním ze stresů před dovolenou bývá balení kufrů, případně jejich permanentní oranizace a kontrola. Letos náhoda způsobila, že naše kufry odjely do Prahy místo v neděli už v pátek a my máme dva dni k dobru. A zasloužené.

17.6.2023 v 8:16 | Karma: 7,48 | Přečteno: 238x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Hody v Náměšti na Hané

Hody z pohledu sokolů a to místních i župních. Náměšť na Hané je veskrze hanácká místo, přesněji městys, pod malebným zámkem a pod Hánáckým Mont Blankem - Velkým Kosířem. Hody tam bývají krásně hanácké.

9.6.2023 v 15:15 | Karma: 8,80 | Přečteno: 191x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Blogeři, srazy a vlaky

Právě podruhé jsem se účastnila srazu blogerů, za pozvání děkuji Johnu Blackovi a stejně tak děkuji zbytku účastníků za již druhé vlídné přijetí. Moravská Třebová nás přivítala opravdu květnovým počasím, bylo veskrze přívětivo.

26.5.2023 v 12:55 | Karma: 15,89 | Přečteno: 388x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Otázka PROČ a odpověď PROTOŽE. Lze věci zjednodušovat a proč je to třeba. Protože je to přirozené, stejně jako logika, zdravý rozum, spokojený život. Spokojený život se vším všudy, včetně porozumění. S několika přáteli jsme v tomto duchu začali vydávat samizdat D-éčko, měsíčník o demokracii a založili Klub Přátel Demokracie. Odkazy jsou v SEZNAM RUBRIK.