Naše svízel a kde nás bota tlačí

Na co čekáme, na povel vyjít do ulic nebo s nadšením volit další neukotvenou stranu či nezralé hnutí, další ideologii s podtextem nespokojenosti? ANO - "Akce Nespokojených Občanů", nyní je módní hit být proti a to "proti" volit.

Na obranu našich hodnot se vykřikují hesla a vyhlašuje se boj proti "ničitelům našich hodnot", ale které ty hodnoty jsou? Volit proti je absencí schopnosti sledovat cíl, což je vlastně definice morálky.

Popis stávajícího stavu může být lež, manipulace, propaganda, populismus, stejně jako sdělení vztahující se k historii. "Historii píší vítězové", je známá skutečnost. Může se lhát i do budoucnosti, různé -ismy toto ovládají bravurně. Co ale může kreativně tvořit budoucnost? Bezesporu vize, vize přijatelná ne většině nad 50% hlasů, ale přijatelná rozumně uvažujícím lidem. Takové vize je třeba hledat a pozvednout, když ostatní selhává.

Ve stávajícím zmatku, bující nesnášenlivostí, ve víru zhasínajících i nově lepených "úsvitů", šílených titulků stále více globalizovaných médií, je republika přijatelná vize, pokud pochopíme smysl republiky, kterou od roku 1918 máme být.

Ústava, která by poprvé v české historii přinesla republikánské zřízení namísto falešné konstituční monarchie s voleným panovníkem, kterému se jen z kosmetických důvodů říká prezident. Ústavy, která by zavedla přímou volbu poslanců a rovnoprávnost Sněmovny a Senátu. Ústavy, která odstraňuje kumulaci moci, nerovnováhy v jejím rozložení a střety zájmů.

Úsvit jsem nenapsal jako vlastní politický program, ale jako zoufalý dopis hozený v láhvi do moře v naději, že jej někdo najde. Úsvit je vlastně volání o pomoc - volání po záchraně před diktaturou neschopných, korupcí prolezlých a ve své vnitřní podstatě nedemokratických politických stran.

7.7.2013, Pavel Kohout ke knize Úsvit psané a vydané v roce 2012

http://www.pavel-kohout.cz/c…/hnuti-usvit-versus-kniha-usvit

Říká se, že během jednání (v r. 1787) zastavila na ulici před halou sjezdu americká měšťanka jednoho z delegátů a zeptala se: "Pane Franklin, co nám dáte?" Benjamin Franklin odvětil: "Republiku, madam, pokud si jí dokážete udržet."          

Více: http://koordinacni-centrum-odporu-kco.webnode.cz/news/demokracie-a-republika/

Potýkáme se s tím, co se nedaří, co se nedaří v mnoha státech Evropy i světa, v umně vytvářeném "superstátě", posun demokracie o příčku výš. Demokracii, naší republice a jejím zakladatelům jsme stále mnoho dlužní, stát je rozkradený, rozprodává se, ale zatím je republika stále česká a máme k ní spoustu povinností.

Jsou-li nepřítelem samostatně myslící a hlavně svobodně uvažující lidé, kdy kreativita je podstata, prohráli jsme v absurdistánu molochu oligarchie, byrokracie a -ismů. Byli jsme poraženi jako dělnická třída v kapitalismu a inteligence nacismem a posléze opětovně v socialismu. Protože hodnoty nám byly vzdálené na míle, nyní za ně hodláme bojovat? Víc netřeba psát, pozornosti týkající se naší budoucnosti neradi věnujeme víc než 5 minut denně. Zbytek byl popsán na mnoha místech, včetně tohoto blogu, v mnoha článcích i knihách.

Na závěr optimističtěji: Troufám si říct, že máme dobře nakročeno: Sdílet články umíme skvěle. Sdílení myšlenek vedoucích z krize ven, sdílení  a vnímání problémů lidí "semletých" systémem, civilních obětí válek, už je náročnější. Obdobně je tomu se sdílením vize. Doba náročná, dravá a nebezpečná je, nečekejme procházku růžovým sadem. Nebo naopak: růže mají trny ale jsou krásné.

Co jsou ty hodnoty? 1- Na cestě poznáním zvládnout i zneuznání (bude bohatě v diskuzi pod článkem), 2- Porozumění, 3- Slušnost, 4 - Různorodost. Hodnot bude jistě víc a jen tyto čtyři by vydaly na další článek.

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdenka Wagnerová | pondělí 22.2.2016 19:09 | karma článku: 10,98 | přečteno: 316x
  • Další články autora

Zdenka Wagnerová

Hody v Náměšti na Hané

9.6.2023 v 15:15 | Karma: 8,80

Zdenka Wagnerová

Blogeři, srazy a vlaky

26.5.2023 v 12:55 | Karma: 15,89