Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kurdský národ a jeho síla

Pokud někdo užívá vážnosti, má zároveň i nepřátele. Na verbální úrovni jim můžeme říkat HALEKAČI. Jsou schopni halekat proti všemu, házet kameny za mír, aniž by se přiblížili jeho podstatě, mír vidí jako svoji absolutní vládu.

Žádná síla nerozdělí přátelství mezi českým a kurdským národem. Pojem mír dnes není možné chápat jen jako prostou absenci konfliktu, ale spíše jako pozitivní, dynamický proces, ve kterém všechny zúčastněné strany spolupracují v duchu vzájemného pochopení a přátelství. 

Stojí za zmínku, že před 52 lety, když byl kurdský národ obětí genocidy, to byl právě český zástupce pan profesor Jiří Hájek, kdo proti tomu, v souladu s Úmluvou proti genocidě, vystoupil v Radě bezpečnosti OSN. Tento akt patří mezi osudové události, jejichž prostřednictvím se na základě sdílené víry ve společné lidské hodnoty zrodilo přátelství mezi Kurdy a Čechy. Mezi ty hodnoty patří respekt k životu, odpor k násilí a naopak prosazování i vedení nenásilného dialogu. Dále také respekt k principům suverenity, teritoriální integrity a politické nezávislosti jednotlivých států a nezasahování do věcí, jež jsou předmětem jejich vlastní jurisdikce.

Pomoc poskytnutá generálu Barzánímu, zázemí poskytnuté dr. Abdulráhmanovi Kásemlú i vojenská pomoc poskytnutá prezidentu Masúdovi Barzánímu proti teroristické organizaci Islámský stát, tvoří nedílné součásti tohoto přátelství. Za jejich poskytnutí jsme Čechům i jejich politickým představitelům nesmírně vděční.

Od roku 1994 je ale MUDr. Yekta Uzunoglu (známý také jako Yekta Geylani), terčem nepřijatelné represe řízené z tureckého velvyslanectví a dle patrně ve spolupráci s policejním plukovníkem Václavem Kučerou a jejich chráněncem Gökselem Otanem, známým také jako Gurkan Gönen či Mustafa Özer, o kterém je známo, že pracoval pro turecké a české tajné služby. Více než 20 let po začátku jeho perzekuce byl MUDr. Yekta Uzunoglu ve svém domě napaden ozbrojeným mužem, Václavem Faktorem, který se do něj vloupal násilím s cílem doktora Uzunoglu zavraždit. To se mu nepodařilo a později byl Václav Faktor, již hledaný pro jiné závažné trestné činy, zatčen na adrese poskytnuté doktorem Uzunoglu.

Takřka okamžitě byl ale za záhadných okolností Václav Faktor propuštěn. Je skutečností, že plk. Václav Kučera evidentně použil a používá politiky teroru proti Kurdům žijícím v Praze a zejména pak proti doktorovi Uzunoglu. I prezident Miloš Zeman je se situací, kdy je život doktora Uzunoglu v ohrožení, obeznámen. V roce 1997 byl na příkaz turecké premiérky Tansu Çiller zapálen jeho dům, poté byl v lednu 2015 Václav Faktor, který se pokusil doktora Uzunoglu zavraždit, okamžitě po svém zatčení českou policií propuštěn, a nakonec byl v polovině září 2015 zavražděn pes doktora Uzunoglu, hlídající jeho dům.

Právo na osobní bezpečnost a ochranu před útoky ze strany jednotlivců, skupin, institucí i státních složek považujeme za esenciální, nezbytnou součást lidských hodnot sdílených všemi civilizovanými národy. Rozvoj kultury míru a porozumění mezi všemi lidskými bytostmi i celými národy je možný jen skrze respekt a dodržování těchto společných hodnot a lidských práv, která z nich vyplývají.

Prof.Dr.Ali Kiliç

_________________________________________________________

Nejhůře jsou pak na tom země, kde lidé jsou si vzájemně nepřáteli. Pokud jich není, najde se dobroděj, který je vykonstruuje, neboť je to snazší než sdílet esenci funkční společnosti. Společné lidské hodnoty a kultura míru je to, co většina lidí hledá. V nedostatečné víře v její možnost dosažení se pak nechávají mnohdy strhnout vlnou opačnou.  

"Nemáme tradice, proto děláme chyby", řekl T.G.Masaryk, v době kdy naše republika měla sotva pár let trvání. Jsme o 97 let dál, važme si dobrých vztahů a dobrých tradic.

Spolupráce a spoluodpovědnost, proč je tak těžké je leckdy najít  nebo v ně doufat? To už je však otázka směrem k politickým "elitám" ale nejen k nim. Hlavně nebýt laxní k jevům, které se ve skutečnosti dějí a nejsou zrovna středem zájmu médií.

________________________________________________________________________

Více na téma Kurdové, Dr. Yekta Uzunoglu, Kurdská přísloví, Kurdové v Turecku nebo proč se mluví o přátelství, lze najít v článcích:

  • Česko a svobodný Kurdistán, z 24.9.2015
  • Ženy v politice a svět kolem nás, z 1.9.2015 

 

Foto jsem si vypůjčila od muže o kterém Prof. Ali Kilic píše, snad mám jeho svolení.  Mosty jsou krásné, spojují.

Autor: Zdenka Wagnerová | sobota 7.11.2015 12:37 | karma článku: 13,56 | přečteno: 412x
  • Další články autora

Zdenka Wagnerová

Ve stavu beztíže - galerie SOKOL

Vydali jsme se na vernisáž fotografií Jana Jirkovského v Galerii SOKOL. Návštěvu jsme spojili s poznávání Prahy i naší historie, převážně spjaté se sokoly, jejich činností sportovní, hrdinskou a bojovou nevyjímaje..

21.1.2024 v 19:05 | Karma: 4,90 | Přečteno: 126x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Kam jdou ty mašiny aneb B7 roku 2023

Vítěz B7 2023 na otázku v cíli jaké to bylo odpověděl: "Masakr". Osobně jsem se B7 účastnila podruhé jako "divák", tj. na pohyblivých stanovištích jsem morálně podporovala dceru. Takový nezapomenutelný zážitek a skvělá atmosféra.

3.9.2023 v 16:16 | Karma: 15,62 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Dva dny dovolené před dovolenou

Jedním ze stresů před dovolenou bývá balení kufrů, případně jejich permanentní oranizace a kontrola. Letos náhoda způsobila, že naše kufry odjely do Prahy místo v neděli už v pátek a my máme dva dni k dobru. A zasloužené.

17.6.2023 v 8:16 | Karma: 7,48 | Přečteno: 238x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Hody v Náměšti na Hané

Hody z pohledu sokolů a to místních i župních. Náměšť na Hané je veskrze hanácká místo, přesněji městys, pod malebným zámkem a pod Hánáckým Mont Blankem - Velkým Kosířem. Hody tam bývají krásně hanácké.

9.6.2023 v 15:15 | Karma: 8,80 | Přečteno: 190x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Blogeři, srazy a vlaky

Právě podruhé jsem se účastnila srazu blogerů, za pozvání děkuji Johnu Blackovi a stejně tak děkuji zbytku účastníků za již druhé vlídné přijetí. Moravská Třebová nás přivítala opravdu květnovým počasím, bylo veskrze přívětivo.

26.5.2023 v 12:55 | Karma: 15,89 | Přečteno: 388x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Otázka PROČ a odpověď PROTOŽE. Lze věci zjednodušovat a proč je to třeba. Protože je to přirozené, stejně jako logika, zdravý rozum, spokojený život. Spokojený život se vším všudy, včetně porozumění. S několika přáteli jsme v tomto duchu začali vydávat samizdat D-éčko, měsíčník o demokracii a založili Klub Přátel Demokracie. Odkazy jsou v SEZNAM RUBRIK.