Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Naše svízel a kde nás bota tlačí

Na co čekáme, na povel vyjít do ulic nebo s nadšením volit další neukotvenou stranu či nezralé hnutí, další ideologii s podtextem nespokojenosti? ANO - "Akce Nespokojených Občanů", nyní je módní hit být proti a to "proti" volit.

Na obranu našich hodnot se vykřikují hesla a vyhlašuje se boj proti "ničitelům našich hodnot", ale které ty hodnoty jsou? Volit proti je absencí schopnosti sledovat cíl, což je vlastně definice morálky.

Popis stávajícího stavu může být lež, manipulace, propaganda, populismus, stejně jako sdělení vztahující se k historii. "Historii píší vítězové", je známá skutečnost. Může se lhát i do budoucnosti, různé -ismy toto ovládají bravurně. Co ale může kreativně tvořit budoucnost? Bezesporu vize, vize přijatelná ne většině nad 50% hlasů, ale přijatelná rozumně uvažujícím lidem. Takové vize je třeba hledat a pozvednout, když ostatní selhává.

Ve stávajícím zmatku, bující nesnášenlivostí, ve víru zhasínajících i nově lepených "úsvitů", šílených titulků stále více globalizovaných médií, je republika přijatelná vize, pokud pochopíme smysl republiky, kterou od roku 1918 máme být.

Ústava, která by poprvé v české historii přinesla republikánské zřízení namísto falešné konstituční monarchie s voleným panovníkem, kterému se jen z kosmetických důvodů říká prezident. Ústavy, která by zavedla přímou volbu poslanců a rovnoprávnost Sněmovny a Senátu. Ústavy, která odstraňuje kumulaci moci, nerovnováhy v jejím rozložení a střety zájmů.

Úsvit jsem nenapsal jako vlastní politický program, ale jako zoufalý dopis hozený v láhvi do moře v naději, že jej někdo najde. Úsvit je vlastně volání o pomoc - volání po záchraně před diktaturou neschopných, korupcí prolezlých a ve své vnitřní podstatě nedemokratických politických stran.

7.7.2013, Pavel Kohout ke knize Úsvit psané a vydané v roce 2012

http://www.pavel-kohout.cz/c…/hnuti-usvit-versus-kniha-usvit

Říká se, že během jednání (v r. 1787) zastavila na ulici před halou sjezdu americká měšťanka jednoho z delegátů a zeptala se: "Pane Franklin, co nám dáte?" Benjamin Franklin odvětil: "Republiku, madam, pokud si jí dokážete udržet."          

Více: http://koordinacni-centrum-odporu-kco.webnode.cz/news/demokracie-a-republika/

Potýkáme se s tím, co se nedaří, co se nedaří v mnoha státech Evropy i světa, v umně vytvářeném "superstátě", posun demokracie o příčku výš. Demokracii, naší republice a jejím zakladatelům jsme stále mnoho dlužní, stát je rozkradený, rozprodává se, ale zatím je republika stále česká a máme k ní spoustu povinností.

Jsou-li nepřítelem samostatně myslící a hlavně svobodně uvažující lidé, kdy kreativita je podstata, prohráli jsme v absurdistánu molochu oligarchie, byrokracie a -ismů. Byli jsme poraženi jako dělnická třída v kapitalismu a inteligence nacismem a posléze opětovně v socialismu. Protože hodnoty nám byly vzdálené na míle, nyní za ně hodláme bojovat? Víc netřeba psát, pozornosti týkající se naší budoucnosti neradi věnujeme víc než 5 minut denně. Zbytek byl popsán na mnoha místech, včetně tohoto blogu, v mnoha článcích i knihách.

Na závěr optimističtěji: Troufám si říct, že máme dobře nakročeno: Sdílet články umíme skvěle. Sdílení myšlenek vedoucích z krize ven, sdílení  a vnímání problémů lidí "semletých" systémem, civilních obětí válek, už je náročnější. Obdobně je tomu se sdílením vize. Doba náročná, dravá a nebezpečná je, nečekejme procházku růžovým sadem. Nebo naopak: růže mají trny ale jsou krásné.

Co jsou ty hodnoty? 1- Na cestě poznáním zvládnout i zneuznání (bude bohatě v diskuzi pod článkem), 2- Porozumění, 3- Slušnost, 4 - Různorodost. Hodnot bude jistě víc a jen tyto čtyři by vydaly na další článek.

 

 

 

 

Autor: Zdenka Wagnerová | pondělí 22.2.2016 19:09 | karma článku: 10,98 | přečteno: 316x
  • Další články autora

Zdenka Wagnerová

Ve stavu beztíže - galerie SOKOL

Vydali jsme se na vernisáž fotografií Jana Jirkovského v Galerii SOKOL. Návštěvu jsme spojili s poznávání Prahy i naší historie, převážně spjaté se sokoly, jejich činností sportovní, hrdinskou a bojovou nevyjímaje..

21.1.2024 v 19:05 | Karma: 4,90 | Přečteno: 126x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Kam jdou ty mašiny aneb B7 roku 2023

Vítěz B7 2023 na otázku v cíli jaké to bylo odpověděl: "Masakr". Osobně jsem se B7 účastnila podruhé jako "divák", tj. na pohyblivých stanovištích jsem morálně podporovala dceru. Takový nezapomenutelný zážitek a skvělá atmosféra.

3.9.2023 v 16:16 | Karma: 15,62 | Přečteno: 400x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Dva dny dovolené před dovolenou

Jedním ze stresů před dovolenou bývá balení kufrů, případně jejich permanentní oranizace a kontrola. Letos náhoda způsobila, že naše kufry odjely do Prahy místo v neděli už v pátek a my máme dva dni k dobru. A zasloužené.

17.6.2023 v 8:16 | Karma: 7,48 | Přečteno: 238x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Hody v Náměšti na Hané

Hody z pohledu sokolů a to místních i župních. Náměšť na Hané je veskrze hanácká místo, přesněji městys, pod malebným zámkem a pod Hánáckým Mont Blankem - Velkým Kosířem. Hody tam bývají krásně hanácké.

9.6.2023 v 15:15 | Karma: 8,80 | Přečteno: 192x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Blogeři, srazy a vlaky

Právě podruhé jsem se účastnila srazu blogerů, za pozvání děkuji Johnu Blackovi a stejně tak děkuji zbytku účastníků za již druhé vlídné přijetí. Moravská Třebová nás přivítala opravdu květnovým počasím, bylo veskrze přívětivo.

26.5.2023 v 12:55 | Karma: 15,89 | Přečteno: 388x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

VIDEO: V Londýně hořel autobus. Hasiči požár zvládli až po více než hodině

19. května 2024  10:09

Pět hasičských vozů a třicet hasičů zasahovalo v sobotu odpoledne v Twickenhamu na jihozápadě...

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení

19. května 2024  9:19

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Otázka PROČ a odpověď PROTOŽE. Lze věci zjednodušovat a proč je to třeba. Protože je to přirozené, stejně jako logika, zdravý rozum, spokojený život. Spokojený život se vším všudy, včetně porozumění. S několika přáteli jsme v tomto duchu začali vydávat samizdat D-éčko, měsíčník o demokracii a založili Klub Přátel Demokracie. Odkazy jsou v SEZNAM RUBRIK.