Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Od září k listopadu aneb kolem Dne nezávislosti

Na svatého Václava - 28. září slavíme "Den české státnosti", měsíc na to Den vzniku samostatného Československa a 17. listopadu pak "Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva".

Jedná se o tři svátky důležité pro nás a naši republiku. Je s podivem, jakými cestami se ubíral význam a názvy těchto dnů svátečních i památných. Četnost přejmenování provázená bouráním a stavěním pomníků, přejmenovávání ulic a náměstí. Nakonec se ukazuje, že bourání tradic sice není nemožné, ale není konečné, dobré tradice vždy znovu ožívají.

28. září - Svátek svatého Václava byl do roku 1951 považován za památný den, tato se událost se příliš nepřipomínala. Státním svátkem a dnem pracovního klidu se opět stala až v roce 2000, kdy byl tento den uznán zákonem a dostal oficiální označení – Den české státnosti – Svatý Václav.

28. říjen - Den vzniku samostatného Československa prodělal tyto podoby:

  • 1939 - Přerostl v události 17. listopadu, po smrti Jana Opletala (+ 11. 11.), studenta ze Lhoty nad Moravou u Nákla, jeho pohřbu (15. 11.) a následným zavřením vysokých škol. 
  • 1952 - Od tohoto roku se slavil jako Den znárodnění. Ztratil status státního svátu a stal se pouze památným dnem
  • 1975 - se 28. říjen stal připomínkou tří událostí a přejmenován na Den vzniku Československé republiky, Den znárodnění a Den vzniku Československé federace, státní svátek se změnil na památný den.
  • 1988 - Byl na základě opatření Federálního shromáždění vrácen status státního svátku, a to výhradně jako Den nezávislosti.
  • 1989 - Byl vrácen jeho původní význam a uzákoněn- Den vzniku samostatného československého státu.
"Za první republiky byl slaven až s nábožnou úctou, nacisté ho zrušili a jeho oslavy zakázali, komunisté nejdříve 28. říjen slavili, pak přejmenovali na Den znárodnění, aby se v poslední agónii svého vládnutí přihlásili zpět k jeho tradici. Dnes se 28. říjen slaví, jsou pořádány vojenské přehlídky, udělována vyznamenání atd., přesto někteří namítají, že vlastně slavíme svátek neexistujícího státu."Den obnovy samostatného českého státu je státním svátkem, slaví se 1. ledna.

17. listopad - jako Mezinárodní den studentstva byl vyhlášen v Londýně u příležitosti druhého výročí tragických událostí spojených s uzavřením vysokých škol v rode 1939 nacistickým Německem. Jedná se o jediný mezinárodní den s českým původem.

U příležitosti padesátého výročí studentských událostí vrcholí odpor vůči totalitně-normalizačnímu režimu a "dočasné okupaci" spřátelenými vojsky a startuje řadu akcí ve znamení svobody a demokracie.

  • Do zákona se 17. listopad dostal poprvé v roce 1990 jako významný den, a to „Den boje studentů za svobodu a demokracii“.
  • V roce 2015 je v  Poslanecké sněmovně předložen návrh na nové pojmenování dne 17. listopad, návrh zní:  „Mezinárodní den studentstva a den boje za svobodu a demokracii“. 
  • Počátkem roku 2019 je 17. listopad uzákoněn jako: „Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva

__________________________________________________________

O státních svátcích, významných dnech a jejich názvech hovoří Zákon 245/2000 Sb.
Malé a stále neúplné leporelo, aneb co nás provázelo cestou k dnešním dnům.

Obraz první - Washingtonská deklarace, podepsaná 18. října 1918 v Paříži. Podepsáni T. G. Masaryk, Milan Štefánik a Eduard Beneš

"Základní dokument československého zahraničního odboje, nazvaný Prohlášení nezávislosti československého národa. Vznikl ve Washingtonu ve dnech 13. – 16. 10. 1918 a T. G. Masaryk ho 17. 10. předal americké vládě a prezidentovi W. Wilsonovi. Washingtonská deklarace požadovala úplnou samostatnost českého a slovenského národa, spojení Čechů a Slováků v jednom nezávislém státě. Formulovala zásady občanských svobod, vnitřní i zahraniční politiky a státní systém budoucího Československa.... ", zveřejňuje Zdeněk Hanka na svém webu https://www.zdenekhanka.cz/aktuality/1689-washingtonska-deklarace-vznik-csr

Obraz druhý a třetí - památník před Hl. nádr. Praha,  Thomas Woodrow Wilson (1856 - 1924), 28. prezident Spojených států amerických (1913 - 1921) a nositel Nobelovy ceny míru (1919).
V září 1918 vyjádřil Tomáši Garrigue Masarykovi podporu Spojených států amerických pro vytvoření samostatného československého státu. Prezident Masaryk později napsal:

"Náš národ by neměl nikdy zapomenout, že jste to byl Vy, pane prezidente, který... veden svou znalostí našeho práva (na sebeurčení) umožnil v nejkritičtějším okamžiku revoluci, která nám přinesla naši národní nezávislost."

Památník Woodrowa Wilsona před Hl. nádr. Praha

Pomník, dárek Američanů českého a slovenského původu, byl původně odhalen 4. července 1928. jeho sochařem byl Albín Polášek a architektem Bohumil Hübschmann. Němci by stržen  v prosinci 1941. Pomník byl obnoven za přispění hlavního města Prahy, Městské části Praha 1 a americké nadace American Friends od the Czech republic a znovuodhalen 5. října 2011. Repliku sochy Albína Poláška vytvořil Michal Blažek, Václav Frýdecký a Daniel Talavera. Architekti památníku byli Mikuláš Hulec a Daniel Špička.

Pomník W. Wilsona před Hl. nádr. Praha

Tak jak se měnily názvy republiky, svátků, bouraly a stavěly pomníky, podobně se měnil název i hlavního nádraží Praha, od 16. 11. 1990  nese čestný titul "Nádraží prezidenta Wilsona".
 

Obraz čtvrtý - Pomník T. G. Masaryka před budovou současné Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, Žižkovo náměstí. (Dříve budova vrchních velení vojsk).

Pomník T.G.M. v Olomouci na Žižkově náměstí

Pomník byl vybudován v letech 1937-1948, v  roce 1953 byl odstraněn, v letech 1990 -1993 byl rekonstruován.

Obraz pátý - Památník v Luké věnovaný československým legionářům, kteří se zasloužili o vznik naší republiky.

Památník československým legionářům

SMRT ŘEKLA: LEGIONÁŘI!

ZA VAŠE ŽIVOTY SVOBODU

DARUJI VAŠEMU NÁRODU

I PADL S ÚSMĚVEM NA TVÁŘI.

Obraz šestý -  Památník obětem 1. a 2. světové války ve Vilémově. Velmi magické a tiché místo.

Pomník ve Vilémově

28. října 1939 byl zastřelen Václav Sedláček a postřelen Jan Opletal, který umírá 11. listopadu. Oba byli členové Sokola a oba byli zastřeleni z civilních zbraní, s největší pravděpodobností německých studentů technického učení.

Nám patří již jen vzpomínka, Vám zase život vřelý.
Vy nyní činy posvěťte, zač my jsme v dálce mřeli.

 

Obraz sedmý - Studenti UK v druhé polovině třicátých let, přibližně rok 1936

Studenti UK (před osudnými dny)

 

Obraz osmý - Pomník T. G. Masaryka před gymnasiem Jana Opletala. Pomník na svém místě, byť zarostlý keři, setrval jako jeden z mála na svém místě do poloviny let sedmdesátých.

Gymnasium Litovel

Obraz devátý -  Socha Svatého Václava v Praze

Sv. Václav, Sv. Ludmila, sv. Anežka česká, sv. prokop a sv. Vojtěch

"Do Čech přijde svoboda až bude Anežka česká blahoslavená", zní legenda. Anežka byla blahoslavená 12. listopadu 1989. "Nikdo netušil, že do jejího naplnění zbývá jen pár dní..."., zaznělo 17. listopadu 1989. Bylo to nepřesné, svoboda je nikdy nekončící cesta, newerending story, důležité je, jestli se cesta rozšiřuje nebo zužuje a uzavírá.

Cesta vroubená milníky, nejen těmi z let 1938 a 1968, roky 1939 a 1989:

1939 - po pohřbu studenta Jana Opletala konaného 15. listopadu, den který se stal posledním projevem manifestačního odporu českého lidu proti německé okupaci Čech.

1989 - každý to po čtvrt století vidí jinak, leckdy je nahlížen více materialisticky. Jedná se však o další milník naší historie, cesty ke svobodě. Cesty, boje snad už ne.... jsme si říkali před pár lety.

Letos vzpomínáme osmdesáté a třicáté výročí  těchto událostí.

Dnes před osmdesáti lety byl zastřelen Václav Sedláček a postřelen Jan Opletal. Jan Opletal na následky střelby umírá, jeho pohřeb a projevy nesouhlasu kolem vyvolávají osudné okamžiky 17. listopadu a záminku k likvidaci mladé inteligence.

___________________________________________________________
Fotografie - autorství:

  • Zkratka "Z.W". označuje autora fotografie - Zdenka Wagnerová, "Z.K." označuje autora  Zdenka Kašičku, mého otce
  • Obraz první je převzat s autorovým souhlasem z jeho webu

Den nezávislosti (přiblížení vývoje) - http://www.moderni-dejiny.cz/clanek/28-rijen/

Václav Sedláček - https://www.securitymagazin.cz/historie/neohrozeny-vaclav-sedlacek-neuveritelny-pribeh-prvni-a-zcela-zapomenute-obeti-nemecke-okupace-1404059888.html

17. listopad - Mezinárodní den studentstva - https://www.valka.cz/11824-17-listopad-Mezinarodni-den-studentstva?fbclid=IwAR3_wk6JBg5dosOcX-vRQy11MiyzqQx6NPbQmcXl4pTWJWSSfXF1BGh_o84

Od srpna k listopadu, článek ze srpna 2015: https://zdenkawagnerova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=473561

Autor: Zdenka Wagnerová | pondělí 28.10.2019 13:33 | karma článku: 5,08 | přečteno: 142x
  • Další články autora

Zdenka Wagnerová

Ve stavu beztíže - galerie SOKOL

Vydali jsme se na vernisáž fotografií Jana Jirkovského v Galerii SOKOL. Návštěvu jsme spojili s poznávání Prahy i naší historie, převážně spjaté se sokoly, jejich činností sportovní, hrdinskou a bojovou nevyjímaje..

21.1.2024 v 19:05 | Karma: 4,90 | Přečteno: 126x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Kam jdou ty mašiny aneb B7 roku 2023

Vítěz B7 2023 na otázku v cíli jaké to bylo odpověděl: "Masakr". Osobně jsem se B7 účastnila podruhé jako "divák", tj. na pohyblivých stanovištích jsem morálně podporovala dceru. Takový nezapomenutelný zážitek a skvělá atmosféra.

3.9.2023 v 16:16 | Karma: 15,62 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Dva dny dovolené před dovolenou

Jedním ze stresů před dovolenou bývá balení kufrů, případně jejich permanentní oranizace a kontrola. Letos náhoda způsobila, že naše kufry odjely do Prahy místo v neděli už v pátek a my máme dva dni k dobru. A zasloužené.

17.6.2023 v 8:16 | Karma: 7,48 | Přečteno: 238x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Hody v Náměšti na Hané

Hody z pohledu sokolů a to místních i župních. Náměšť na Hané je veskrze hanácká místo, přesněji městys, pod malebným zámkem a pod Hánáckým Mont Blankem - Velkým Kosířem. Hody tam bývají krásně hanácké.

9.6.2023 v 15:15 | Karma: 8,80 | Přečteno: 190x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Blogeři, srazy a vlaky

Právě podruhé jsem se účastnila srazu blogerů, za pozvání děkuji Johnu Blackovi a stejně tak děkuji zbytku účastníků za již druhé vlídné přijetí. Moravská Třebová nás přivítala opravdu květnovým počasím, bylo veskrze přívětivo.

26.5.2023 v 12:55 | Karma: 15,89 | Přečteno: 388x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:21

Aktualizujeme Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

V plaveckém bazénu v Řepích utonul muž, nejspíš měl zdravotní problém

25. dubna 2024  16:09

Ve veřejném plaveckém bazénu v pražských Řepích ve čtvrtek utonul přibližně sedmdesátiletý muž....

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Otázka PROČ a odpověď PROTOŽE. Lze věci zjednodušovat a proč je to třeba. Protože je to přirozené, stejně jako logika, zdravý rozum, spokojený život. Spokojený život se vším všudy, včetně porozumění. S několika přáteli jsme v tomto duchu začali vydávat samizdat D-éčko, měsíčník o demokracii a založili Klub Přátel Demokracie. Odkazy jsou v SEZNAM RUBRIK.